Psikolojik mide bulantısı nedir sorusu pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Normal olarak düşünülen veya basit olarak algılanan konuların arkasında birçok farklı sebep yatıyor olabilir. Bu açıdan mide bulantısının arkasında da çeşitli psikolojik problemlerin olma olasılığı vardır. Bazen kendimizi, düşüncelerimizi veya hislerimizi açık olarak ifade edemiyor olabiliriz. Bu baskıladığımız durumlar kimi zaman mide bulantısı olarak kendini gösterebilmektedir. Psikolojik mide bulantısının yanında kişiler; şiddetli baş ağrısı, kusma, halsizlik veya uykusuzluk yaşayabilir. Bu tür problemler yaşayanlar genelde sebebi fiziksel olarak algılasa ve buna yönelik çözümler arasa da aslında altında yatan sebep psikolojiktir.
Psikolojik Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir?
Özellikle kaygılı veya stresli olduğunuz durumlarda mide bulantısı çekiyorsanız yaşadığınız bu durumun altında psikolojik sebepler yatıyor olabilir. Gün içinde yaşadığınız problemler, iş içinde bir sıkıntı yaşamak veya trafikte yaşanacak bir problem gibi gündelik olaylar bile sizi psikolojik olarak etkilemekte ve bunu fiziksel olarak yansıtabilmektedir. Psikolojik mide bulantısı nedenleri kaygı, stres ve anksiyete bozukluklar olarak sıralanabilir. Yaşanan strese bağlı olarak ortaya çıkan kaygılar, fiziksel olarak sizi etkileyebilir. Bu durumda mide bulantısı sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin, işte yapacağınız bir sunum veya beklenmedik bir olayın ortaya çıkışı sizi kaygıya dolayısıyla mide bulantısına sürükleyebilir. Panik atak ani bir korkunun içinde kalma durumudur. Bu açıdan bir tür anksiyete bozukluğudur. Kişinin ani bir korkuya kapılması sonucu kişi panik atak geçirilebilmektedir. Panik atağı da psikolojik mide bulantısının sebeplerinden saymak mümkündür.
Sosyol fobi de diyebileceğimiz sosyal anksiyete bozuklukları da mide bulantısının sebeplerinden bir olabilir. Kişinin kaçındığı bir sosyal ortama maruz kalması sonucu stres ile beraber gelecek olan sosyal anksiyete de mide bulantısının sebepleri arasındadır. Bir diğer anksiyete bozukluğu olan genelleştirilmiş anksiyete bozuklukları da bulantıya sebep olabilir. Genelleştirilmiş anksiyete bozuklukları kişinin herhangi bir olaya bağlı kalmadan genel olarak yaşanan kaygı ve endişe halidir. Kişinin bunu farkında olmadan yaşaması ile beraber mide bulantısını anlaması zorlaşabilir lakin temelde yine psikolojik bir neden yatmaktadır. Ayrıca travma sonrası yaşanacak stres bozukluğu da bu duruma neden olabilir. Bu anksiyete türünde bireyin başından geçen ve onu çok etkileyen bir olay sonucu, örneğin kişinin çok sevdiği bir yakınını kaybetmesi veya beklenmedik bir kaza yaşaması sonucu travma ortaya çıkabilir. Bu travma sonucunda anksiyete yaşanabilir ve bu anksiyete mide bulantısına yol açabilmektedir.
Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik mide bulantısının fark edilmesi diğer mide bulantılarına göre teşhisi daha zor bir durum olduğu için tanı koyulması sonrası tedavi de aynı oranda uzayabilmektedir. Bu gibi durumların atlatılması için psikolojik destek alınması şarttır. Bunun için ise kişi kendini güvende hissederek karşı tarafa hislerini açıkça dile getirmeli ve uzman doktorun diyeceklerine birebir uymalıdır. Bu açıdan psikolojik mide bulantısı tedavisi biraz uzun sürse de kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığının iyileşmesi ile sonuçlanacaktır.
Leave a Reply