Okul stresi ile başa çıkmak için yapılması gerekilen bazı durumlar vardır. Bireyin fiziksel ve sosyal çevrenin uyumsuz koşulları nedeniyle fiziksel ve zihinsel sınırları aşan çabası olarak tanımlanabilen stres, öğrenme sürecinin başarısını etkileyen faktörlerden biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu durum ise huzursuzluk, kaygı, ağrı, başarısızlık korkusu, mide bulantısı, kalp çarpıntısı, titreme, ağız kuruluğu, can sıkıntısı, terleme, uyku bozuklukları, karın ağrısı vb. fiziksel hastalık, zayıf dikkat ve konsantrasyon, düşük özgüven gibi şekillerde kendini gösterir.
Okul Stresi Nedir?
Okul stresi, daha önce edinilen bilgilerin sınavda etkin bir şekilde kullanılamamasına ve daha düşük başarıya neden olan yüksek kaygı olarak tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra okula yeni başlayacak olan çocuklarda da bu durum gözlemlenebilir. Öğrencinin günlük yaşamını strese sokan birçok faktör vardır. Ancak stresli olup olmaması kişiye bağlıdır. Stresin nedeni olarak düşündüğünüz şey ve hissettiğiniz stresin derecesi, kişiliğinize ve olaya bakış açınıza bağlıdır. Yaşınız ve gücünüz de yaşadığınız stresle ilgilidir. Stres yönetiminin ilk ve en önemli kuralı, yaşamınızdaki stresin nedenini belirlemekle başlar.
Okul Stresi Neden Olur?
Stresin birçok nedeni vardır. Ortak yaşam olayları, olumlu olaylar, kimyasal ve çevresel etkiler, yaşam tarzı ve duygusal faktörler, ilişkiler ve okul sorunları strese neden olabilir. Stres çevresel veya kişisel olabilir. Dış koşullar ve zorluklar strese neden olurken, eylem ve tepkileriniz de stres yaratır. Bu durum ise sizi gelecekteki stresli olaylara hazırlar. Çevresel stresörler, önemli yaşam olaylarını ve günlük sorunları içerir. Önemli yaşam olayları, üniversiteye giriş, bir yerden başka bir yere taşınma, aile ölümü veya ciddi hastalık gibi büyük değişiklik veya ayarlamalar gerektiren olaylardır. Ancak stresin bir numaralı nedeni günlük komplikasyonlardır. Okul stresi nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Her türlü sınav
- Kazanamayacağım düşüncesi
- Daha önceki başarısızlıklar
- Kendini sürekli olarak birileri ile kıyaslamak
- Yeni okula başlama
- Düşük notlar
Stresin Öğrenciler Üzerindeki Etkisi
Öğrenciler, eğitimin temel bir unsurudur ve yeni bir anlamda eğitimin eksenini oluşturmaktadır. Eksik olduğu veya az tanındığı için öğreti yoktur. Eğitimin diğer tüm unsurlarının öğrencinin gelişim düzeyine veya öğrencinin fiziksel, zihinsel ve sosyal özelliklerine göre uyarlanması gerekir. Onları takip etmeden öğretmek başarısızlığa yol açar. Geleneksel kurumlar, öğrencilerin akademik başarısıyla ilgilenir. Bu durumlarda ise öğrenciler strese girer. Bu açıdan okul stresi ile nasıl başa çıkılır sorusu ortaya çıkar. Bu yöntemler aşağıdaki biçimdedir:
- Gevşeyin
- Gözlerinizi kapayın kaslarınızdaki gerginliği azaltın
- Burnunuzdan derin nefes alın
- Aklınızda güzel tanıdık bir sahne canlandırın
- Eğer istenmeyen düşünceler oraya girerse onları kovun
Stresle başa çıkmak için en önemli konu stresin nedenini belirlemektir. Stres tepkisine neden olan durumları belirledikten sonra, bazılarının değiştirilebilir ve kontrol edilebilir olduğunu görebilirsiniz.
Leave a Reply