Anksiyete Bozukluğu Nedir? Tedavisi Mümkün Mü?
Anksiyete bozukluğu olarak da bilinen kaygı, zihinsel bir bozukluktur. Günlük yaşamda endişeli hissetmek normaldir, ancak aşırı doz tıbbi bir durumdur. Anksiyete bozukluğu olan kişiler, yoğun ve sürekli olacak şekilde bir kaygı halindedirler. Bu açıdan günlük yaşamlarında karşılaştıkları durumlarda korku yaşama riski altındadırlar. Bu durum kimi zaman panik atak olarak da görünebilir. Bu aşırı endişe, sinirlilik ve panik hali, günlük aktivitelerin takibini engeller. Hastalığın belirtileri çocukluk ve ergenlik döneminde başlar ve yetişkinliğe kadar sürebilir. Bu açıdan tedavi ile çözüm bulmak gerekebilir.
Anksiyete Bozukluğu Nedenleri
Anksiyete bozuklukları toplumda sık görülen ruhsal bozukluklardır. Bu açıdan anksiyete bozukluğu nedenleri çeşitli şekillerdedir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde çeşitli biyolojik, fiziksel veya sosyal faktörlerin bir araya gelmesiyle anksiyete bozuklukları gelişebilir. Olumsuz çocukluk deneyimleri, bir kişinin hayatında daha sonra bir endişe kaynağı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum sadece çocuklukta ortaya çıkmakla kalmaz, fiziksel veya duygusal travma da yetişkinlerde anksiyete bozukluklarına neden olabilir. Bu faktörlerin yanı sıra kişinin kişilik yapısı, diğer ruh sağlığı sorunları, maddi sorunlar, ayrılık ve kaygı bozuklukları gibi durumların da hastalığın riskinin arttığına inanılmaktadır.
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri
- Anksiyete, bir kişinin günlük yaşamını etkileyebilir. Özellikle 65 yaş altı, düşük sosyoekonomik statüye sahip bekârlar, anksiyete bozukluğuna yatkın bir grup olarak kabul edilmektedir. Bu açıdan anksiyete belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Kendini gergin, huzursuz, panik halinde hissetmek
- Odaklanma ve konsantrasyon problemleri
- Ağız kuruluğu yaşamak
- Aşırı terleme
- Nefes darlığı
- Uyku problemleri
- Kötü bir şey olacakmış gibi endişeli olmak
- Kalp atışlarında yaşanan hızlanmalar
- Ellerde titreme hali
- Kaygı duymayı tetikleyecek etkilerden kaçınma
Anksiyete Bozukluğu Teşhisi
Belirtileriniz olduğundan eminseniz, doktorunuz fiziki muayene yapar ve tıbbi geçmişinizi öğrenir. Sebep olabilecek belirli sağlık sorunlarını ekarte etmek için belirli testler yapmanız gerekebilir. Anksiyete bozukluklarını spesifik olarak teşhis edebilecek laboratuvar testleri yoktur. Bu açıdan bir psikiyatriste, psikologa veya başka bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız önemlidir. Bu kişiler, anksiyete bozuklukları olup olmadığını öğrenmek için farklı sorular sorabilir. Değerlendirme aşamasında bir diğer önemli nokta da semptomların süresi ve şiddetidir. Anksiyete teşhisi için, endişenizin günlük hayattan zevk alamayacak kadar şiddetli olup olmadığını doktorunuza söylemeniz önemlidir.
Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
Anksiyete bozuklukları, bir kişide günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen çok çeşitli biyolojik ve fizyolojik semptomların gelişmesine yol açabilir. Bir doktorun doğru müdahalesi, bir kişinin iyi olma durumunu geri getirebilir. Bu açıdan ilaçlar, kişilerde ani ve aşırı kaygıya acil müdahale için kullanılabilir. Anksiyete tedavisi kapsamında, antidepresan ilaçlarla 1 ila 2 yıllık düzenli tedavi ile insanın stresle başa çıkmak için kullandığı yetersiz savunma mekanizmaları değiştirilir. Tedavi planları yalnızca ilaç tedavisini içermez. Bu açıdan ilaç tedavisi ve psikoterapi (bilişsel terapi) veya ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir.
Leave a Reply