Günümüzde yoğun iş hayatı ve gün boyunca yaşanılan çeşitli stres faktörleri ile, evliliklerde çatırdamalar meydana gelmektedir. Özellikle çiftlerin birbirlerine olan tahammül ve empati eksikleri gibi sebepler, bu duruma neden olan etkenler arasındadır. Güncel olarak da yapılan bir çok bilimsel araştırma sonucunda korona virüsü ile birbirleriyle aynı ortamda daha fazla vakit geçiren çiftler arasında boşanma oranlarının arttığı gözlenmektedir. Evlilik terapisi ,ilişkide yaşanılan her türden sorun karşısında başvurulması gereken en etkili yöntemdir.

EVLİLİK TERAPİSİ NEDİR ?

Kısaca evlilik terapisi çiftlerin evliliklerinde yaşadıkları çeşitli sorunlar ve karşılıklı olarak yapmış oldukları hataların ,karşı tarafta nasıl anlaşıldığının farkına varılması sürecidir. En basit sorundan başlayıp en zor soruna kadar olan bütün iletişim problemlerinin çeşitli seanslar çerçevesinde çözüme kavuşturulmasıdır. Bu bağlamda Pendik Evlilik Terapisi ‘nde en önemli amaç çiftlerin karşılıklı olarak birbirlerini anlamasıdır. Evliliğini kurtarmak ve ilişkilerini sağlıklı bir düzene oturtmak isteyen her çiftin evlilik terapisine başvurması gereklidir.

EVLİLİK TERAPİSİ NASIL YAPILMAKTADIR ?

Öncelikle şu iyi anlaşılmalıdır ki evlilikte asıl sorunun başladığı nokta, çiftlerin birbiriyle iletişimlerinin kopması sonucu ortaya çıkmaktadır. Çiftler ilişkilerinde birbirlerinin söylediklerine kulak asmamaya başladığı ,dert ve sorunlarını karşılıklı olarak paylaşmadıkları noktada istenmeyen sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Evlilik terapisini almak isteyen çiftin her ikisinin de bu konuda mutabık olması gerektiği unutulmamalıdır. Eğer çiftlerden birinin evlilik terapisine zorla gelmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda terapinin başarısız olması gibi bir durumun söz konusu olduğu iyi anlaşılmalıdır.Bu sebeple terapiye gelecek çiftin bu konuda mutabık olması veya birbirlerini önceden ikna etmeleri oldukça önemlidir.Terapiye gelen çift öncelikle dinlenir. Ardından yaşanan sorun ve hatalar karşısında tutumları iyice değerlendirilip,analiz edilir. Elbette çiftin terapistine güven duyması da hiç şüphesiz ilk görüşmede oldukça önem arz etmektedir. İlk görüşmede bir terapi sözleşmesi yapılmaktadır. Bu sözleşmede (Terapinin kuralları,terapinin aralığı,terapi ücreti ,çeşitli ev ödevleri ve kaç seans alıncağı) belirlenir. En az sekiz en fazla ise yirmi dört seans yapılmaktadır. Elbette bu veri sadece genel bir ortalamayı ifade etmektedir. Seansların ne kadar ve hangi aralıklarla süreceği çiftlerin; birbiriyle olan ilişkisine, yaşanılan sorunun şiddetine, sorun veya sorunların ne kadar süredir devam ettiğine göre değişiklik gösterir. Terapi sırasında çiftlerin birbiriyle rollerini değiştirmeleri ve olaylara farklı açılardan bakmaları sağlanır. Duruma göre terapist çifte psikometrik testler yapabilir. Terapi sırasında çiftlerin bütün duygularını tüm saflığı ile paylaşması sağlanır. Terapist seans boyunca çok az konuşur ve sadece küçük yönlendirici sorular ile çiftin biribiryle sorunları ile konuşmasını ve yüzleşmesini sağlar.Seans sonrası çeşitli ev ödevleri ile çiftin ev yaşantısında eski yaşantılarında yaptıkları hatalara geri dönmemeleri sağlanır. Diğer seansa gelindiğinde bir önceki seans ve ev ödevi değerlendirilir.

EVLİLİK TERAPİSİ  NE KADAR FAYDA SAĞLAR ?

İlk olarak belirtmek gerekir ki gerçekten uzman ve konuya hakim bir terapisten seans alınmışsa, çiftler arasında sorun her ne ise muhakkak hallolur. Belki seans sayısında bir miktar artış olabilir ancak sonuç olarak istenen başarı sağlanmış olur. Çiftin seans sonunda farkındalığı artar ve ortada var olan sorunun sadece bir kişiye ait olmadığını ve bunda her ikisinin de az veya çok payı olduğunu anlaşılır. Bu durumda çiftlerin birbirlerine olan tahammül derecesi artar, karşılıklı empati süreci başlar, ilişki de sorun olan konular çözüme kavuştuğu için duygusal yakınlık artar. Son olarak, terapist yaptığı değerlendirmeler sonucunda bir veya iki sonlandırma seansı sonrası terapiyi tamamlamış olur.