Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, çocukluk dönemlerinde başlamaktadır. Ancak etkisi tüm yaşam sürecine yayılabilmektedir. Nöropsikiyatrik bir bozukluk olan hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, genetik olabilmektedir. Beyin görüntüleme araştırmaları ile bu bozukluk anlaşılabilmektedir. Aynı zamanda bu rahatsızlığın belirli dönemlerde çeşitli belirtiler ile öne çıkması hem ebeveynlerin hem de doktorların kafasını karıştırabilmektedir.
Hiperaktivitenin genel olarak ortak özellikleri arasında sabit hareket, dürtüsel ya da saldırgan davranış ve dikkat dağınıklığı bulunmaktadır. Hareketsiz kalmakta zorlanmak ya da konsantre olmada sorun yaşamak gibi durumlar genel olarak okula bazı zorlanmalara neden olmaktadır. Aynı zamanda arkadaşlık ve ailevi ilişkilerde de zorlanmalar yaşanması ve kaza ya da yaralanmalara yol açması gibi sorunlar da ortaya çıkarmaktadır. Hiperaktivite ve dikkat eksikiği, maalesef alkol ve madde bağımlılığı riskinin de artmasına neden olmaktadır. Genel olarak çocukluk döneminde teşhis edilse de yetişkinlik döneminde de tanı koyulduğu dönemler olabilmektedir. Tanının konulması psikiyatri tarafından yapılır bunun için bir takım testler yapılır bunlardan biri Moxo’dur.
Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığı Tedavi Edilebilir Mi?
Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı tedavi edilebilmektedir. Ancak en iyi sonuçların alınması için erken dönemde tanı koyulması ve tedavi sürecinin başlatılması son derece önemli bir husustur. Tedavi yöntemine ilaç, bilişsel davranışçı terapi ve ebeveyn eğitimi yapılabilir. Hiperaktivite, dikkat eksikliği ilk olarak okula başladığı dönem fark edilebilmektedir. Sınıfta oturamamak, oyun oynarken sorun yaşamak, okuma faaliyetinde gecikme yaşamak gibi belirtiler ortaya çıktığında destek alınması gerekliliği bulunmaktadır.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte belirtilerin görülme sıklığı da azalacaktır. Ancak bu belirtiler tamamen ortadan kalkmamış, işe başlayamama, toplantı boyunca oturamama, kötü zaman yönetimi, öfke atakları, kötü şoförlük, evlilikte sorumluluk konusunda sorun yaşamak gibi devam eden süreçlerde de görülmektedir.
Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığı Nedenleri?
Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığı, boşaltılamayan ya da boşaltılmasına müsaade edilmeyen duygular nedeniyle hiperaktivite ve dikkat dağınıklığının görüldüğü belirtilmiştir. Özellikle bebeklik döneminde ağlayan bir bebeğin susturulması, onu susturmayı başaran bir annenin de iyi bir anne olarak toplum tarafından kabul edilmesi duyguların tam olarak yansıtılamamasını sağlamaktadır. Bunun sonucunda da parmak emme, tırnak yeme, aşırı hareket etme gibi belirtiler ile duyguların kontrol altında tutulmadığını göstermektedir. Bu nedenle ebeveynlerin bebek ve çocuklarının kendilerini ifade etmelerine teşvik etmesi son derece önemlidir.
Ebeveynlerin bu konuda çocuklarına destek olması ve ağlama, gülme ya da öfke durumlarında çocuklarının bu duygularını yansıtmalarına izin vermeleri oldukça önem arz etmektedir. Bu sayede kendi duygularını ifade etmeyi öğrenmesinin dışında duygu durumlarını da öğrenmesini sağlayacaktır. Ağlayan bir çocuğun üzgün olduğunun ve bu yüzden ağladığının dile getirilmesi de yaşadığı ruh durumunu anlamasına yardımcı olacaktır. hiperaktivite ve dikkat eksikliği durumlarında erken tanı ve teşhis için uzman bir psikiyatr, psikolog ya da pedagogdan destek alınması önerilmektedir.
Leave a Reply