Utangaçlık sorunu insanları kontrolü altına alan ve aldıkları iş, okul veyahut sosyal ortamlarında onlarım olumsuz duruma düşürebilecek yönde etkilemektedir. Bu durum onların iletişime geçmek yerine ilişkiden uzaklaşmalarına, geri adım atmalarına neden olur. İnsanlığın oluşunda diğer canlılarla iletişim, ilişki içinde olmak içsel bir dürtüdür.
İletişim, karşı tarafa verilen mesajla kendimizi ifade ederek gerekli iletiyi karşımızdakine iletebilmektir. Bunu doğal olarak kolayca yapabilen insanlar, insan ilişkilerinde aşırı sıkılganlık, düşük benlik saygısı ve reddedilme korkularına dayanan nedenler ile kendilerini ifade edemeyen inşalarda vardır ki, onlar için “utangaç” tabiri kullanılır. Herkesin hayatında böyle belirli dönemler olmuştur, kimimiz bunları yenmiş, bazılarımız etkisi altında kalmıştır.
Utangaç İnsanlar Kendini Nasıl Belli Eder?
Bazıları kendilerini üstün bir insanmış gibi görebilmektedir. Bu tür bir olay da insanların çoğuna karşı tahammül edemezler bundan ötürü nefret duygusu besleyebilirler. Çünkü etraflarında pek çok şeyi aptalca veyahut cahilce değerlendirebilmektedirler. Bazıları çevrelerine karşı uzaklaşma duygusu yaşayabilmektedir. Bu kişiler utangaç olarak adlandırılmaktadır ve sosyal becerilerden yoksun olduklarından dolayı çevreleri tarafından kimi zaman dışlanabilirler.
Bunu getirdiği hüzün, kızgınlık sayesinde kendilerine yabancı hissedip, daha da etki altında kalacaklardır. Bu durum daha kötü bir hal alabilir. Bazıları duygularının önüne geçer, bundan dolayı onların başka insanları insan olarak görmek istememeleri o insanlardan intikam alma isteğini uyandırabilmektedir.
Bazı kişiler yer aldıkları ortamlara, yaşadıkları yere adaptasyon sağlayamadıkları için asosyal olabilir, geri planda kalabilirler. Kendi benliklerinde yaşamaya alışkın kalır ve yalnızlıktan gün geçtikte hoşlanmaktadırlar. Kendi fikirlerini önemser ve başkalarının hakkında ne dediklerini umursamazlar. Kendilerini başkalarıyla kıyaslayınca daha olumsuz hissedilirler.
Utangaç İnsanların Ruh Halleri
- Herkesin onları takipte olduğunu ve yargıladığını düşünürler.
- Bulundukları ortama adaptasyon zorluğu çekerler.
- Ergenlik dönemlerinde bunu yenmek için çeşitli alışkanlıklara başvururlar.
- Beyin ve Vücut Gelişimi ile ilgili problemler yaşarlar.
- Toplumdan kendilerini uzaktan tutarlar.
- Kendileri ile ilgili gerçek dışı olan sosyal kıyaslamalarla kendilerini negatif değerlendirirler.
- Kendi yetersizliklerine fazla odaklanırlar.
- İlişki başlatmada sıkıntı çekerler. Vb. daha çok durum vardır.
Utangaçlıktan Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?
- Yeterli olmadıkları şeylere yönelmek yerine birçok insanın kendileri gibi biri olduğunu farkına varmaları gerekir.
- Sosyal olmak, konuşmak, ilişki başlatmak utangaçlık duygusunu ortadan kaldırır.
- Kendilerini değiştirecek bir değişime ihtiyaçları vardır. Dışa dönük davranışlar bilinçli olarak dönüştürülebilir.
- Sosyal aktivitelerini artırarak, başkalarıyla birlikte zaman geçirmeleri gerekmektedir.
- Gerçek benliklerine karşı güven duygusu geliştirmelidirler.
- Sosyal medya gibi yerlerde dışa yönelik olmak yerine gerçek sosyal ortamlarda varlık göstermeleri kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
- Herkesin kendileri gibi insan olduklarına farkına varmalıdırlar.
- Cesaret edip daha çok kendine güvenmelidirler.
Sonuç olarak ortaya çıkan bu sosyal korkudan kurtulmanın en önemli adımı kendimize olan güvenimizi artırmaktır. Kendimize inanmak, usta, güçlü yönlerimizi değiştirmek, sosyal açıdan kendimizi geliştirmek ve oluşan fobilere karşı dirençli olmak gerekecektir. Başkalarının bizler hakkında ne dediklerine bakmak yerine, kendimize yönelip statümüzü artırmalı ve çevremizdekilerle etkileşim içinde olmamız gerekmektedir.
Leave a Reply