Aile Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile terapisi, aile arası çatışmaların üstesinden gelme amacı taşıyan ve aile arasındaki ilişkilerin kalitesini arttırıcı bir terapidir. Aile içerisinde sadece 1 kişide psikolojik hastalık saptansa da, terapistler bireyi mevcut sosyal çevresi kapsamında değerlendirmeye alır.

Aile Terapisine Hangi Durumlarda Başvurulur?

Aile içerisinde çatışmalar, şiddet, krizler ve anlaşmazlıklar görülüyor ise, aile terapisi yardımına başvurulabilir.

Aile terapisi alınabilecek diğer durumlar ise şöyledir;

  • Çocuklarda okul problemi görülmesi,
  • Çocuk davranışlarında endişe verici değişimler,
  • Aile büyük bir değişikliğe gidiyorsa ve bu değişimin sorun yaratacağı düşünülüyorsa,
  • Aile bireyleri doğal afet gibi felaketlere maruz kalmış ise,
  • Yaşlılık, ayrılık, yas, boşanma, evlat edinme, madde bağımlılığı gibi dönüm noktalarında,

Bunların yanı sıra; fiziksel hastalıkların yarattığı psikolojik travmalar ve evlat edinme sürecinde danışmanlık gibi belirli durumlar için de aile terapisine başvurulabilir.

Aile Terapisi Neyi Amaçlar?

Aile terapisi, aile arasındaki işbirliğini ve anlayışı arttırmayı ve problemleri çözmeyi hedefler. Terapinin odak noktası bütün aile bireyleri ve ya aile içerisindeki bazı üyeler olabilir. Aile terapisi, ailenin iletişim kalitesini en üste çıkartmayı ve sorunlar ile başa çıkabilmelerini kolaylaştırmayı sağlar. Aile bağlarını kuvvetlendirir. Eğer var ise; psikolojik hastalığı olan aile bireylerine yardımcı olur. Ailenin affedici, mutlu ve iyimser yeni bir yola girmesini sağlamaya çalışır.

Aile Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile terapisti, yalnızca psikolojik rahatsızlık belirtisi gösteren bireye değil, tüm aileye odaklanır. Aile dinamiklerini yakından inceler ve düşüncelerine, umutlarına, değerlerine saygı duyar. Yaşanan zorluklar ile ilgili aile bireylerinin birbirlerini dinlemesi için teşvik eder. Ailenin kendini tekrar keşfetmesi ve yeni bir yola girerek güçlü bir karakter yapısın sahip olmasını hedefler.

Terapiye Aile Dışında Birisi Katılabilir Mi?

Aile terapisine, gerekli durumlarda aile dışında bulunan ama aileye yakın gaziantep escort bayan olan bireyler de katılım sağlayabilir. Bazı durumlarda kurumlar da sürece dahil olabilir. Eğer destek olunacak ve odaklanacak aile bireyi çocuklar ise; bu durumda öğretmenin veya bazı sosyal çalışanların terapiye katılımı da istenebilir. Aile arası çok büyük sırların olmadığı durumlarda, başka bir bireyin terapiye dahil olmasında bir sakınca yoktur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.