Hamilelik sırasında, kadınlar hormonlarda keskin bir artış yaşarlar. Doğum sırasında hormon seviyeleri hamilelik öncesi seviyelere döner. Bu hormondaki ani değişiklikler vücuttaki kimyasal değişiklikler anlamına gelir. Hormonal değişikliklerin doğrudan doğum sonrası depresyon durumuna neden olmadığı bilinmektedir. Ancak annelikle ilişkili sosyal ve psikolojik değişimler ve sorumluluklar da vardır. Doğum sonrası depresyon, yeni annenin kişisel özelliklerine ve sosyal beklentilerine bağlı olarak gelişebilir. Kadınlar, bu dönemde fiziksel ve duygusal değişimler yaşar ve bunlar davranışlarına yansır. Doğum sonrası depresyon belirtileri 2 hafta içinde ortaya çıkar. Ancak doğumdan sonraki 3 ay içinde de ortaya çıkabilir. Genel olarak bu durum, yeni doğum yapmış her 100 kadının 20’sinde görülür. Ancak doğum sonrası depresyon ile lohusalık sendromu birbirinden farklıdır. Lohusalık sendromu, doğumdan yaklaşık iki hafta sonra kendiliğinden düzelen çok daha yaygın bir depresyon şeklidir. Doğumdan sonraki 2 hafta içinde lohusalık belirtileri geçmezse, sorun doğum sonrası depresyona dönüşmüş olabilir. Doğum sonrası depresyonun süresi, depresyonun şiddetine, anne ve çevresinin farkındalığına, psikolojik destek sürecine bağlı olarak eğişebilmektedir.
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri
Doğum sonrası depresyonda diğer depresyon türlerinde olduğu gibi o depresyona özgü belirtiler görülür. Depresyon, normal kabul edilen bir üzüntü durumundan, semptomları yaşamın ilk yılında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilen zihinsel depresyona dönüşebilir. Doğum sonrası depresyon belirtileri genel depresyonunkilerle aynıdır, ancak aşağıdaki belirtileri içerir:
- Ağlama
- Değersizlik
- Umutsuzluk
- Karamsarlık
- Sosyal izolasyon
- Cinsel istekte azalma
- Dikkat eksikliği
- Kararsızlık
- İştah azalması veya artması
- Uyku bozuklukları
Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Atlatılır?
Doğum sonrası depresyonu olan annelerin kafası karışık olur ve doğum sonrası depresyonu olan anneler genellikle belirtilerini gizler ve tedaviyi geciktirir. Tedavi gecikirse hastalık kronikleşebilir ve tedaviye direnç gösterebilir. Bu nedenle gebelere doğum sonrası depresyonun normal bir süreç olduğunu, çocuk dünyaya getirmenin güzel ve zor bir süreç olduğunu anlatmak önemlidir. Doğum sonrası depresyon testi çözmek, bunun depresyon mu yoksa annenin üzüntüsü mü olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur. Doğum sonrası depresyon tedavisi amacı annenin duygularını anlamak ve sorunlarını çözmektir. Annenin benlik saygısını geliştirmek ve onu desteklemek önemlidir. Annenin yaşadığı bu zorlu süreci aile de yaşamak zorunda kalabilir. Her şeyden önce annenin dinlenmesi ve ailenin onu desteklemesi çok önemlidir. Burada en büyük sorumluluk babaya ve aileye aittir. Her zaman anneye destek olmalı ve bebek ile anne arasındaki ilişkiyi geliştirme görevini üstlenmelidirler. Babanın eşi ve çocukları ile ilgilenmesi ve eve ve çocuklarına bakması gerekir. Çünkü tedavi edilmeyen doğum sonrası depresyon hem bebeklerin hem de annelerin yaşam kalitesini düşürür. Bu açıdan iki haftadan fazla doğum sonrası depresyonunuz varsa, günlük rutininize ayak uyduramıyorsanız veya zamanınızın çoğunu panik veya endişe içinde geçiriyorsanız bir psikolog ile görüşmeniz önemlidir.
Leave a Reply