Güçlü Çocuk Yetiştirmek

Güçlü Çocuk Yetiştirmek

Küçükken piyano derslerini gerçekten sevdiğimi düşünüyordum. 3.sınıfa giden bir öğrenci bir şeyi sevip sevmediğine karar verebilir değil mi?  Annem çok güzel piyano çalardı, annemle babam piyano derslerinin şarkı söyleme yeteneğimi geliştireceğini düşündüler ve piyano derslerim başladı. Ancak 3 ay sonra, piyano öğretmenim piyanonun benim ellerime ve beynime uygun olmadığı fikrime katıldı ve piyano derslerinin ailemin zaman ve parasını israf etmek olduğu görüşümü destekledi. Piyanoyu bıraktım. Ailemin hayal kırıklığına rağmen nasıl rahatladığımı hatırlıyorum. Az da olsa pişmanlık yaşasam da, bu pişmanlık müziğe devam etmeme engel olamadı.

Aslına bakarsanız, 3.sınıf öğrencileri tam da istek ve umutlarının neler olduğunu anlamaya başladıkları çağdadırlar. Daha öncesinde, aileler çocuklarının pes etmemesini sağlamak için onları sözlerini tutmaya ve sorumluluklarını yerine getirmeye zorlarlar. Bu da ebeveynlerde kaygı ve kafa karışıklığına neden olur. Halbuki çocuklar kendileri olmak için büyürler. Unutmayın, çocukluk bebeklik sonrası becerilerde – yürüme, konuşma, koşma, fırlatma ve hayır deme – uzmanlaşmak için yaşanan bir süreçtir. Çocukların bunları eğlenmeden öğrenmesi mümkün değildir. Peki o halde neden çocuklarımızın pes etmesinden korkuyoruz?

Çocuklar çoğu zaman bir aktiviteyi kendilerine göre olmadığını düşündükleri için bırakırlar. Aktivite göründüğü kadar eğlenceli gelmeyebilir ya da zaten eğlenerek yaptıkları başka bir aktivite vardır. Nadiren, bırakmalarının sebebi pes etmek olur. Odak göre:

  • Ebeveynler çocuklarını anlamsız ya da imkansız görünen hiçbir aktiviteye katılmaya zorlamamalıdır. Böyle bir ısrarda bulunmak, çocuğunuzda onu anlamadığınız hissine neden olabilir.
  • Yeterince enerjiye sahip değilken veya çok yorgunken yeni veya zor bir şeyi öğrenmeye çalışmak imkansızdır. Çocuğunuza ihtiyaç duyduğu vakti ve alanı verin ve kendisine hitap eden aktiviteleri bulmasına imkan tanıyın.
  • Yeni bir aktiviteye başlarken çocuğunuzu karar verme sürecine dahil edin ve ona deneme süresi verin. Bu sırada çocuğunuzun anlamlandırma becerisi güçlenecek ve tecrübe edinmiş olacaklar.

Çocuk Psikologu | Odak Psikoloji

Leave a Reply

Your email address will not be published.