Çocuk İçin Şiddet Unutulmaz Bir Travmadır

Çocuk İçin Şiddet Unutulmaz Bir Travmadır

Aile içi şiddet; aile üyelerinden birinin diğerini duygusal, fiziksel istismara maruz bırakması, sosyal olarak izole etmesi ve maddi açıdan kontrol etmesi ya da yoksun bırakması gibi davranışları içerir. Ev içindeki şiddete tanık olmak çocukları ciddi bir biçimde etkiler. Çocuk şiddete maruz kaldığı zaman aynı şiddeti hatta fazlasını etrafındaki kişilere uygular. Çoğu ebeveyn çocuğun şiddetten etkilenmeyeceğini ya da çocuğun yaşadıklarını unutacağını düşünür. Ancak Odak Psikoloji olarak şunu gözlemişiz, çocuklar unutmazlar. Aile içinde şiddet gören çocukların, diğer çocuklara nazaran daha yüksek düzeyde duygusal ve davranışsal sorunlarının olduğu bilinir.

Şiddet ve saldırganlık çocuğun maruz kaldığı bir durum olması da gerekmez. Pekala çocuk bunları, ebeveyni model alarak da öğrenebilir. Şiddet, çocukların korku ve kaygı yaşamasına, asabi olmasına, davranışsal ve gelişimsel gerilemelere, düşük benlik saygısına, kendine ve başkalarına karşı güven eksikliğine, uyum sorunlarına, iletişim problemlerine, asosyal kişiliğin gelişmesine ve depresyona neden olur.

Çocuk ne yaparsa yapsın, ders vermek ya da disiplin öğretmek için çocuğa şiddet uygulanmamalıdır. Bu durumda çocuk da şiddet uygulamaya başlar ve bu onun için doğaldır. Ebeveynler, çocukları doğduğu andan itibaren onlara karşı sabırlı ve ilgili davranmalıdır.

Odak Psikoloji Olarak Kartal, Pendik ve Tuzla  göre:

Çocukların şiddete eğilim kazanmaması için;

  • Çocuğunuza zaman ayırın.
  • Çocuğunuzdan kaçmayın, uzak durmayın.
  • Söylediklerine ve düşüncelerine saygı gösterin.
  • Ceza vermeyin.
  • Olmasını istediğiniz kişi gibi çocuğunuza davranın.
  • Fiziksel şiddet uygulamayın.
  • Aşağılayıcı şekilde konuşmayın.

Bize göre ( Odak Psikoloji orarak  Kartal, Pendik ve Tuzla ) Hata yaptığında bile onun yanında olacağınızı hissettirin. Eğer kontrolünüzü kaybedip istemediğiniz bir şeyi öfkeyle çocuğunuza söylerseniz asla özür dilemekten utanmayın. Bu şekilde çocuğunuz yetişkinlerin de hata yapabileceğini ve bunu açıklayabileceklerini görür. Olumlu davranışları pekiştirici şekilde davranın.

Her zaman istediğiniz kadar sabırlı olmayabilirsiniz ya da gününüz iyi geçmemiş olabilir. Bu durumda çocuğunuzun her hangi bir hatası sizi patlama noktasına getirebilir. Çocuğunuza karşı kontrolünüzü kaybedeceğinizi hissettiğiniz zamanlarda derin bir nefes alın ve içinizden 10’a kadar sayın. Nefesinize odaklanın. Kendinize sizi sakinleştiren şeyler söyleyin. İmkanınız varsa ortamdan uzaklaşın ve sakinleşene kadar bekleyin.  Bize göre Çocuğunuza mutlaka açıklama yapın. Desteğe ihtiyaç duyduğunuzda Çocuk Psikoloğu Odak Psikolojiye mutlaka getirin. Neye kızdığınızı, ne hissettiğinizi, ne düşündüğünüzü söyleyin. Sorundan kaçmayın birlikte çözüm bulun. Tüm bunları yaparken, bir yandan onu ve kendinizi incitmekten kaçınırsınız, diğer yandan da ona öfkenin nasıl kontrol edilebileceğini öğretmiş olursunuz. Son olarak   çocuğunuza ve çevrenize karşı öfkenizi azaltamıyorsanız ve şiddet kullanmaya devam ediyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.